Zorg in 2030: de kansen

2030? Dat klinkt ver weg, maar zeker in de zorg kan je niet vroeg genoeg beginnen met nadenken over wat er komen gaat. eHealth is niet meer weg te denken uit de toekomst van de gezondheidszorg, maar welke toepassingen bepalend zullen zijn is nog onbekend. Wat we in ieder geval zeker weten is dat in de komende periode de invloed van eHealth op de gezondheidszorg gigantisch zal zijn. Zeer weinig zal hetzelfde blijven.

Kortom, er komt een evolutie in de zorg. Vandaar dat het jaarlijkse Mobile Healthcare congres dit onderwerp centraal stelt. Naast de plenaire presentaties, waarbij onder andere de jaarlijkse eHealth monitor wordt gepresenteerd en diverse gezaghebbende instanties en personen hierop reageren, zijn er in 2016 een recordaantal break out sessies. Voor elk wat wils dus!

Scenario denken

Leonard-Witkamp-125x125De presentatie van Prof. Dr. Leonard Witkamp is hierbij één van de break-out sessies. Leonard is bijzonder Hoogleraar in de Telemedicine en is inmiddels een autoriteit op het gebied scenario denken. Hij heeft natuurlijk niet alle antwoorden, maar kan wel verschillende kansrijke scenario’s helder schetsen. Zijn presentatie zorgt in ieder geval dat we geprikkeld worden om hierover na te denken. Met als resultaat dat deze toekomst ons niet zal overvallen, maar dat we onderdeel kunnen zijn van het proces en er het maximale uit kunnen halen.

Prof. Witkamp neemt u mee langs diverse denkrichtingen en scenario’s. Hoe groot wordt de invloed van evolutionaire ICT in de zorg? Welke toepassingen zijn het meest kansrijk en wat zijn de gevolgen voor de patiënten en professionals? Denk hierbij aan technieken voor veranderende werkconstructies en de rol van Telemedicine bij preventie en onderwijs. Zal efficiëntere zorg ook daadwerkelijk resulteren in meer tijd en aandacht voor ernstige patiënten, moeilijke diagnoses of sociaal zwakkere patiënten? En zo ja, hoe kunnen we dat dan goed borgen? Want natuurlijk zijn kostenbesparingen en efficiency belangrijke motivatoren, maar waar zitten dan de kwalitatieve hefbomen bij het digitaliseren van de zorg?

Het is onvermijdelijke dat routinematige zorg in de toekomst dichter bij de patiënt zal worden geleverd door paramedici, mantelzorgers en de patiënt zelf. Ziekenhuizen zullen zich beperken tot gespecialiseerde zorg. Maar over welke (nabije) toekomst hebben we het dan? Wat is daar nog voor nodig?

Door: Marla Zandvliet – 2e jaars geneeskunde student aan VUmc

banner mobile healthcare blog

Presentatie: De Zorg in 2030

Tijdens de Mobile Heatlhcare sessie De Zorg in 2030 krijgt u antwoord op prangende vragen. Zoals: Wat verandert er in het zorglandschap? En hoe ziet het ziekenhuis er in 2030 uit? Ook benieuwd? Kom naar het Mobile Healthcare event.

Inschrijven

 

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobile Healthcare website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2020