Er wordt weinig gedaan aan data driven healthcare

Data driven healthcare, oftewel Big Data in de zorg krijgt een steeds belangrijkere plaats in de onze gezondheidszorg. Op Mobile Healthcare stelde Willem Herter, co-founder van Pacmed, dat we veel praten over data driven healthcare, maar er nog maar weinig wordt gedaan op dit gebied. 

Bekijk het interview

Transcript van het interview

Wat is nu de meest actuele ontwikkeling in data-driven healthcare?

Nou, wat ons opvalt is dat er eigenlijk best wel weinig ontwikkelingen zijn. Ik weet niet hoe ironisch het is dat ik dit op een congres vertel, maar er wordt vooral heel veel over gepraat en er wordt best wel weinig gedaan. Wij vinden het belangrijk hoe groot de potentie van bijvoorbeeld big data in de gezondheidszorg ook is, om ook alle kleine stappen te nemen, dus daarom zoeken wij naar concrete startpunten, waar we nu al resultaat kunnen boeken.

Op wat voor manier zie je dat voor je?

Nou, wat wij dus doen; wij hebben één zorgverlener, één ziektebeeld en één dataset gekozen om te kijken of we daar waarden uit kunnen halen en dat in de praktijk kunnen terugkoppelen. Vanuit daar willen we dan rustig verder kijken naar volgende ziektebeelden, volgende datasets, andere plekken in de zorgketen, maar met gewoon een heel concreet startpunt.

Want dat opschalen is uiteindelijk wel het doel?

Het opschalen is zeker het doel. Dit is natuurlijk een techniek die je veel breder kunt inzetten, op meerdere plekken in de zorgketen, ook bij meerdere ziektes. Maar je moet wel leren uit de praktijk hoe je de randvoorwaarden moet inrichten, waar mogelijke obstakels zitten. Dus dat zijn we nu met een pilot aan het doen.

Ben je wel hoopvol over de toekomst?

Ja, heel erg. Ja, heel erg. Ik heb wel het idee dat er heel veel wil is in ieder geval om dit soort dingen te implementeren. Heel veel grote bedrijven storten zich nu volledig op de zorg en de urgentie begint ook wel een beetje door te sijpelen bij iedereen, dat het nodig is. Dus ja, ik ben wel blij dat ik in deze tijd onderneem in de zorg.

En hoe zie je de toekomst voor je? Hoe gaat het eruitzien voor patiënten of voor werknemers in de zorg?

Nou, ik denk dat er een hele grote bron van objectief onderzoek gebruikt gaat worden en aangeboord gaat worden en dat dat zich heel fundamenteel gaat manifesteren in de zorg, zodat er veel meer bewijs achter het handelen van artsen zit en dat er veel meer regie bij de patiënt zit, veel duidelijkheid over hoe de zorg is ingericht en hoe de patiënt zelf daar ook invloed op kan uitoefenen, op welke zorg hij of zij zelf nodig heeft.

Je bent kritisch over hoe ver wij staan met de data-driven healthcare, maar toch ben je op dit congres. Dan zie je daar wel het nut van in, neem ik aan.

Ja, heel erg, heel erg. Er zijn weinig congressen waarbij echt iedereen bij elkaar komt, waarbij zowel mensen van heel hoog niveau als startende ondernemers met elkaar in gesprek gaan. Dat is natuurlijk heel belangrijk. Het is belangrijk om te blijven inspireren en ook te blijven zien waar iedereen het voor doet, want je hebt wel een lange adem nodig in de zorg, om daar te ondernemen. Dus een beetje inspiratie en energie is nooit verkeerd.

[alert_box title=”Mobile Healthcare 2017″ button_text=”Houd me op de hoogte” button_link=”https://www.mobilehealthcare.nl/houd-me-op-de-hoogte/” icon=”e608″]Volgend jaar wordt Mobile Healthcare georganiseerd op 23 november 2017! Wilt u Mobile Healthcare 2017 niet missen en als eerste op de hoogte zijn van programma updates? Laat dan uw gegevens achter!
[/alert_box]
Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobile Healthcare website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2020