Virtual reality belangrijk hulpmiddel in de psychosezorg

Maarten Vos, Klinisch Psycholoog / Psychotherapeut, Universitair Centrum Psychiatrie, Universitair Medisch Centrum Groningen geeft in dit interview een kijkje in de wereld van virtual reality zoals dit wordt toegepast in de gezondheidszorg. Daarnaast deelt Maarten zijn wensen op het gebied van mobile healthcare en ehealth toepassingen in de psychosezorg.

Bekijk het interview

Transcript van het interview

Op wat voor manier bent u van het UMC Groningen actief op mobile healthcare?

Wij zijn actief. Ik werk op de afdeling psychose en wij passen virtual reality toe bij mensen met paranoïde psychose om die te leren omgaan met hun angsten en daardoor beter sociaal te kunnen functioneren.

En werkt dat dus? Effectief?

Ja, er loopt op dit moment ook een onderzoek naar waaruit positieve resultaten naar voren komen. En uit de branding blijkt ook dat de angst zeker daalt en waardoor mensen beter in staat zijn om zich buiten hun eigen huis te begeven.

Techniek in de psychologie toepassen, is dat nieuw voor u of is dat heel normaal?

Nou, deze techniek in de psychologie toepassen is vrij nieuw, inderdaad. Er wordt wel gewerkt met sms berichten en dat soort dingen. En appjes komen ook steeds meer op de markt. Temstem is daar een voorbeeld van en zo zijn er een paar apps die nu online zijn. Maar er is nog wel een grote slag te slaan op dat gebied.

Wat hoopt u dat de toekomst brengt voor u?

Ik hoop dat wij beter in staat zijn om onze zorg helemaal aan te passen op de problemen die de patiënten ervaren in hun dagelijks leven. En daar kan de techniek wel bij helpen.

En wat voor dingen verwacht u?

Ik verwacht dat mensen meer op hen aangepaste zorg krijgen, dus dat je bijvoorbeeld in geval van psychosezorg zijn mensen bang voor dingen die soms nauwelijks voorkomen eigenlijk in de realiteit, maar door de angst bereiden ze zich daar toch op voor en wordt het voor hen moeilijk om te functioneren. Je kunt bijvoorbeeld met virtual reality situaties creëren waarin die angst een stukje werkelijkheid wordt en zij daar toch mee leren om kunnen gaan. Dus vanuit dat perspectief kun je mensen een stapje verder helpen dan tot nu toe het geval

Wat denkt u dat het belang is van het congres Mobile Healthcare?

Ik denk dat het belang is dat in ieder geval mobile health of ehealth meer in de picture komt en dat er ook een soort slag wordt geslagen tussen de techniek en de behandelaars op de vloer. Ik was net bij een lezing daarover waar ook over de aanstaande technieken die eraan komen werd gepraat, maar ook voor de consequenties voor de veiligheid daarvan. En daar puzzelen wij behandelaars behoorlijk mee. En het is het belangrijk dat je dat nu bij elkaar doet.

69073-banner-1920x500v2

Mobile Healthcare Event

Mobile Healthcare is hét ontmoetingspunt voor meer dan 650 spelers uit de mhealth value chain. Het Mobile Healthcare event biedt u een overzicht van best-practices van eHealth implementaties, visies en strategieën en het brengt de belangrijkste spelers uit de mHealth value chain bij elkaar. Mis het niet!

Inschrijven
Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobile Healthcare website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2020