U-Prevent: persoonlijk advies voor preventie van hart- en vaatziekten

Ongeveer een kwart van de Nederlanders gebruikt preventieve medicatie om hart- en vaatziekten te voorkomen. De kans op hart- en vaatziekten en de effectiviteit van de behandelingen verschillen bij een ieder en zijn sterk afhankelijk van persoonlijke kenmerken.
Om het risico voor de individuele patiƫnt te berekenen en zorgadvies op maat te bieden, ontwikkelde het UMC Utrecht de website U-Prevent.nl. Hiermee kan worden voorspeld hoeveel extra hart- en vaatziekten-vrije jaren iemand kan verwachten door bijvoorbeeld cholesterolverlaging, bloeddrukverlaging of stoppen met roken.

Interactief rekenmodel

Een interactief rekenmodel op de U-Prevent website berekent het risico op hart- en vaatziekten voor de individuele patiĆ«nt en de verwachte effecten van interventies, zoals bloeddrukverlaging, antistollingsmiddelen, cholesterolverlaging, glucoseverlaging of stoppen met roken. ā€œOm als arts en patiĆ«nt samen te kunnen beslissen, is het noodzakelijk om over exacte persoonlijke gezondheidsinformatie te beschikkenā€, licht Frank Visseren, U-Prevent grondlegger, internist en hoogleraar vasculaire geneeskunde, toe. ā€œTijdens een consult is het heel handig het effect te weten van medicatie-aanpassingen of leefstijl voor de desbetreffende patiĆ«nt. U-Prevent ondersteunt artsen om op een begrijpelijke manier over de cardiovasculaire risicoā€™s en interventies met hun patiĆ«nt te kunnen communiceren en gezamenlijk keuzes te maken.ā€
Het rekenmodel is gebaseerd op de Nederlandse richtlijn Cardiovasculair Risicomanagement 2019 en de vergelijkbare richtlijn van de European Society of Cardiology.

Koppeling met patiƫntinformatiesystemen

De U-Prevent website wordt gekoppeld aan patiƫntinformatiesystemen (EPD/HIS) voor gebruik in ziekenhuizen en in huisartspraktijken. Hiervoor heeft ORTEC Logiqcare een techniek ontwikkeld dat de parameters voor cardiovasculaire risicovoorspelling uit het EPD laadt.
Prof. Dr. Folkert Asselbergs, hoogleraar cardiologie, vult aan: ā€œDankzij de integratie van U-Prevent met het elektronisch patiĆ«ntendossier worden de data automatisch opgehaald en geĆÆnterpreteerd aan de hand van het rekenmodel. Hiermee heb je in Ć©Ć©n oogopslag inzage in het risicoprofiel en potentiĆ«le behandeleffecten voor de patiĆ«nt.ā€
Het doel van U-Prevent naar de toekomst toe is om de bewustwording, betrokkenheid en therapietrouw van de patiĆ«nt te stimuleren en de arts te ondersteunen inĀ  zorg op maat.
Frank Visseren: ā€œU-Prevent moet gaan helpen om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen en om suboptimale en onnodige behandeling te voorkomen, waardoor de zorgkosten omlaag zullen gaan.ā€œ

Clinical decision support

De toepassing van big data in de zorg groeit en bewijst zijn meerwaarde op meerdere fronten. John Jacobs, Data Scientist van ORTEC: ā€œData-analytics biedt de kliniek inzicht in de vertaling van klinische richtlijnen naar de praktijk. Daarnaast leidt research op de verzamelde data tot het verder verbeteren van de zorg met nieuwe clinical decision support tools. Medicatie en interventies kunnen met deze ondersteuning nog scherper worden afgestemd op de individuele patiĆ«nt, waarbij rekening wordt gehouden met (co)morbiditeit en risicofactoren. U-Prevent is hier een voorbeeld van, waarbij patiĆ«ntdata van verschillende disciplines worden samengevoegd om tot een nauwkeurig risicoprofiel van de individuele patiĆ«nt te komen. Data science in combinatie met wetenschappelijk onderzoek biedt vele mogelijkheden om de zorg in de toekomst beter en goedkoper te maken.ā€

Gepersonaliseerde zorg met data-analytics

De ontwikkeling van U-Prevent is onderdeel van het programma Applied Data Analytics in Medicine, kortweg ADAM. Het programma is een initiatief van het UMC Utrecht om klinische toepassingen te ontwikkelen op basis van data-analytics, die bijdragen aan het leveren van gepersonaliseerde zorg.
ORTEC Logiqcare participeert in meerdere ADAM projecten voor medisch data-science onderzoek.

ORTEC in de zorg

ORTEC is leverancier van Data Science diensten en Data Driven Decisions oplossingen in vele werkgebieden, waaronder de zorglogistiek en het medische domein. In het medische domein werkt ORTEC nauw samen met medisch specialisten die expert zijn in hun niche. Met haar brede wiskundige en ICT-expertise, biedt ORTEC diensten en oplossingen die artsen en specialisten ondersteunen om de patiƫnt de best mogelijke hulp te bieden. Samen met de medisch specialisten vervult ORTEC de rol van pionier en entrepreneur om gepersonaliseerde zorg in de praktijk te brengen.

Meer weten?

 

 

 

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobile Healthcare website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2021