Van spelshow speler naar artsen ondersteuner

Op het Mobile Healthcare Congres van 23 november te Utrecht ging het over tijdens de break-out session ging het bij zaal 15, data-driven healthcare, over Watson. Watson ontwikkeld door IBM is software die gebruik maakt van deep-learning, neural networking en andere technieken geleend uit de Arteficiële Intelligentie.

Het onderwerp van deze sessie was: hoe willen wij Watson gaan inzetten als tool voor de zorgverlener. Het idee dat Watson gebruikt kon worden om als extra houvast voor de professionals werd geromantiseerd door de spreker. Zoals met vele nieuwe technieken kwam er enige weerstand vanuit de zaal? “Wie is er verantwoordelijk voor de gestelde diagnosen?” “Gaat dit de standaarden vervangen?” “Waarom is dit nodig we hebben toch al heel veel richtlijnen?”

Tot mijn grote vreugde was het antwoord op deze vragen simpel. “De arts blijft verantwoordelijk, het gaat geen standaarden vervangen, het is strikt gezien niet nodig maar het kan zeker bijdrage bij het realiseren van betere zorg.” Het ergerde mij enigszins dat vooral aanvallende vragen werden gesteld. Alsof Watson’s enige rede van bestaan was om het beroepen van precies dit zaaltje professionals af te pakken. Misschien ligt het aan mijn persoonlijkheid dat ik mij extra irriteer aan deze houding, maar ik hoopte toch echt dat op een congres over Mobile Healthcare de mensen eerst ideeën zouden aanmoedigen, zelf zouden nadenken hoe zij iets zelf kunnen toepassen in plaats van het eerste beste nieuwe snufje proberen af te schieten omdat zijn voelen dat zij misschien wel in de toekomst aan deze techniek onder doen.

Ik hoop voor de voordrager van het “Watson idee” heeft opgelet bij de meesterlijke opening van de Zweedse Magnus. Revolutionaire ideeën worden eerst belachelijk gemaakt totdat mensen genoeg groei doorgemaakt hebben om de waarde van deze ideeën in te zien. Met de stroom mee zwemmen maakt geen goede zwemmers. Ik hoop dat het team doorgaat en dat we volgend jaar met z’n alle mogen luisteren naar de successen die Watson en het team hebben gerealiseerd op het volgende Mobile Healthcare congres.

Thimon van Gestel – Student

[alert_box title=”Mobile Healthcare 2018″ button_text=”Houd me op de hoogte” button_link=”https://www.mobilehealthcare.nl/houd-me-op-de-hoogte/” icon=”e608″]Volgend jaar wordt Mobile Healthcare georganiseerd op  8 november 2018! Wilt u Mobile Healthcare 2018 niet missen en als eerste op de hoogte zijn van programma updates? Laat dan uw gegevens achter!
[/alert_box]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobile Healthcare website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2020