Revolutie in de gezondheidszorg

Op het Mobile Healthcare congres vertelde Alexander Rinnooy Kan, Hoogleraar Economie en Bedrijfskunde UVA, Chair of the Big Data Alliance, alles over Big Data in de zorg. Waarom is Big Data in de zorg zo belangrijk en wat kunnen we er mee?

Bekijk het interview

Transcript van het interview

Wat ziet u als ontwikkelingen binnen de data-driven healthcare?

Wat ik zie is een revolutie, in alle opzichten enorme veranderingen, ook discontinue veranderingen en die hebben te maken met de enorme beschikbaarheid van enorme hoeveelheden data, de enorme belangstelling daarvoor en ons toenemende vermogen daar iets nuttigs mee te doen.

En wat voor nuttige dingen kunnen we daarmee doen?

We kunnen daar ongelooflijk veel mee doen en dat geldt zowel op het niveau van de arts en zorgaanbieder, die in ieder geval sneller en nauwkeuriger bij data kan komen die voor de patiënt die hij behandeld buitengewoon nuttig zo niet doorslaggevend kunnen zijn, als op het niveau van de populatie waar we over praten en de beschikbaarheid van grote gegevensbestanden die overheden kunnen helpen in het plannen, organiseren, verbeteren, optimaliseren van de gezondheidszorg.

Wat zou uw organisatie willen zien in de toekomst hiervan?

Ik hoop als voorzitter van de Big Data Alliance dat wij in Nederland onze goede internationale reputatie kunnen vasthouden en nog verhogen door goed samen te werken. Een goede samenwerking begint met goede informatie over wat iedereen te bieden heeft. En onze rol is om een platform te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat dat platform die functie ondersteunt. En dat platform is eigenlijk nu beschikbaar, dus ik hoop vooral dat vele nieuwe partijen de weg naar de Big Data Alliance zullen vinden.

Nu bent u op een congres waar heel veel vernieuwde partijen zijn. Wat gebeurt er? Wat ziet u voor samenwerkingen ontstaan?

Ik heb zojuist een voordracht gehouden en ik ontdekte eigenlijk daar al dat er heel verschillende mensen in de zaal zitten, gelukkig ook vaak naast elkaar. En dat alleen al, het leren kennen van mensen met vergelijkbare belangstellingen maar andere achtergronden, is een enorme plus van een groot congres als dit.

Dus u heeft goede hoop voor healthcare in de toekomst met data?

Maar natuurlijk. De revolutie is er. Dat is een gegeven. Dat is een spannende periode, ook een riskante periode. Er gaat nog weleens wat mis. Er zijn winnaars, er zijn verliezers. Je weet allemaal niet hoe het gaat aflopen, maar één ding weet je zeker: de wereld gaat veranderen.

In die gezondheidszorg is er als er iets mis gaat misschien een heel groot probleem.

Dat is ook één van de risico’s van deze revolutie. Vooral in de gezondheidszorg is er natuurlijk vertrouwelijkheid van data, privacy. Maar ook fouten in data kunnen hele nare gevolgen hebben. Kortom, er zijn speciale uitdagingen binnen de gezondheidszorg om van die big data te profiteren. Des te meer reden om er hard aan te werken, want de mogelijkheden, de positieve kanten zijn ook navenant hoog.

[alert_box title=”Mobile Healthcare 2017″ button_text=”Houd me op de hoogte” button_link=”https://www.mobilehealthcare.nl/houd-me-op-de-hoogte/” icon=”e608″]Volgend jaar wordt Mobile Healthcare georganiseerd op 23 november 2017! Wilt u Mobile Healthcare 2017 niet missen en als eerste op de hoogte zijn van programma updates? Laat dan uw gegevens achter!
[/alert_box]
Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobile Healthcare website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2020