Meer realiseren met minder menskracht door zorg op afstand

In aanloop naar het Mobile Healthcare Congres interviewden wij Tom-Martijn Roelofs, associate  partner van IBM Security, en vroegen hem naar zijn visie op mobile healthcare. Ook geeft Tom-Martijn zijn mening over security in de zorg en zijn toekomstvisie van alle technieken.

Bekijk het interview

Transcript van het interview

Op wat voor manier is IBM nu actief met Mobile Healthcare?

IBM is op vele vlakken actief in de beveiliging van systemen. Dat kan de beveiliging van het netwerk van ziekenhuizen zelf zijn, het kan ook zijn in ketens, dus inclusief mobiele apparaten zoals we nu hebben kunnen zien op dit congres, in veelvoud worden ontwikkeld. Het kan ook zijn in ondersteuning van bestuurders van ziekenhuizen waarbij we helpen definiëren wat een goede beveiliging zou moeten zijn. Dus eigenlijk op alle vlakken zou je kunnen zeggen.

Maar allemaal gefocust op beveiliging. Is dat ook zo het allerbelangrijkste voor jullie?

Nou, IBM in de breedte faciliteert natuurlijk heel veel IT, dat kan zijn opslag van gegevens, storage, service, dus vanuit de hele brede IBM blik doen we het allemaal, maar daar zijn we natuurlijk een groot bedrijf voor. Ik sta hier specifiek op Mobile Health om juist awareness, om bewustzijn te creëren voor de beveiligingsaspecten van al die nieuwe technologie.

Wat verwacht u van de toekomst van al die technieken?

Ik verwacht dat het een grote vlucht zal nemen. Ik heb een aantal hele interessante voordrachten gezien waar ook duidelijk is waarom bijvoorbeeld zorg op afstand nodig is. De gezondheidszorg is enorm in beweging. Er zal veel meer met eigenlijk minder menskracht gerealiseerd moeten worden, zullen we dus heel efficiënt moeten inrichten en dat kan door middel van zorg op afstand, maar ook in de ziekenhuizen zelf valt, denk ik, nog heel veel te stroom lijnen.

Als u nu advies zou mogen geven aan de mensen, die in zorginstellingen werken, die op dit congres hier zijn, wat zou uw advies dan zijn?

Vanuit beveiligingsperspectief is het in eerste instantie goed nadenken over hoe is de aard van het proces, welke dingen kunnen er mis gaan en wat wil ik in ieder geval niet, want dat zijn eigenlijk je eerste punten om je beveiliging in te richten. Wil je bijvoorbeeld niet dat allerlei patiënt data op mobiele devices achterblijft, dan heb je een duidelijk punt te pakken waarop je je beveiliging kunt gaan inrichten. En natuurlijk moet je dat over een heel breed gebied doen zodanig dat je niet eigenlijk een soort one-man-show krijgt, maar dat is wel een startpunt, dus ga bewust om met beveiliging. Die nieuwe technieken zijn hartstikke mooi, een fantastische business case soms, maar daarmee krijg je ook een aantal nieuwe bedreigingen en als je daar blind voor bent, dan zul je in de toekomst daar altijd door verrast worden en dat zou niet moeten mogen.

banner mobile healthcare blog

Mobile Healthcare Congres

Mobile Healthcare is hét ontmoetingspunt voor meer dan 500 spelers uit de mhealth value chain. Het Mobile Healthcare event biedt u een overzicht van best-practices van eHealth implementaties, visies en strategieën en het brengt de belangrijkste spelers uit de mHealth value chain bij elkaar. Mis het niet en schrijf u in!

 

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobile Healthcare website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2020