Langer thuis met slimme techniek

Mensen willen graag zolang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, dat geldt juist ook voor ouderen met dementie. Maar dan moet dat wel op een verantwoorde manier. Kunnen we deze groeiende groep zorgbehoevenden ondersteunen en op welke manier? Het is een vraagstuk wat zowel de gemeente Helmond, de thuiszorgorganisaties van Zorgboog en Savant, als KPN Health bezighoudt; een samenwerking was daarom snel beklonken.

Het aantal mensen met dementie zal als gevolg van de vergrijzing explosief stijgen, naar meer dan een half miljoen in 2040, terwijl het tekort aan personeel alleen maar toeneemt. Met een pilot zijn de Gemeente Helmond en KPN Health nu aan het onderzoeken hoe de dienst Leefstijlmonitoring deze groep én hun mantelzorgers kunnen ondersteunen. De pilot loopt nog tot mrt 2019 maar is nu al succesvol te noemen.

Leefstijlmonitoring

Vitaal Thuis is er voor de alleenwonende oudere in eigen of seniorenwoning. Het systeem registreert en analyseert de dagelijkse bewegingen in huis. Mantelzorgers krijgen via een handige app inzicht in hoe het echt gaat met hun dierbaren, waar zij ook zijn.

De app van Vitaal Thuis meldt ongebruikelijke situaties en geeft een melding als er iets mis is. Hij signaleert ook vroegtijdig veranderingen in leefpatronen. Die sluipen er vaak geleidelijk in en zijn lastig te herkennen. Met preventieve zorg op maat zijn gedragsveranderingen in een vroeg stadium nog om te buigen of te vertragen. Zo kunnen alleenwonende ouderen langer, prettig en gezond thuis blijven wonen. En voor de mantelzorger is er inzicht in hoe het gaat. Dat geeft een gerust gevoel. Dit blijkt ook uit het onderzoek van het kenniscentrum voor langdurige zorg Vilans, waarbij is aangetoond dat mantelzorgers ontlast worden.

In Helmond wordt tevens samengewerkt met zorgprofessionals en wijkverpleegkundigen van Zorgboog en Savant. Deze kunnen desgewenst ook meldingen over afwijkend gedrag inzien, waarmee zij beter in staat zijn de zorg op de bewoner af te stemmen.

Hoe blijf je langer thuis met slimme techniek

KPN Health neemt u in de break-out sessie, die aanvangt om 11.15, mee in de wereld van smart sensoring. Dankzij deze technologie kunnen alleenstaande ouderen langer zelfstandig thuis wonen en worden mantelzorgers ontlast. We vertellen u, samen met onze partner Sensara, alle ins & outs over de implementatie in de gemeente Helmond en Breda. Wilt u de mogelijkheden van slimme sensoring verder bespreken? Loop dan even langs op onze stand.

Digitale transformatie: Hoe staat u ervoor?

Bent u benieuwd naar de stand van de digitale transformatie binnen uw eigen organisatie? Wilt u weten hoe ver andere zorgorganisaties zijn?  Kom dan naar onze stand en doe de Digital Maturity Quickscan. Wij hebben onderzoek gedaan en kunnen u vergelijken met de stand van Nederland.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobile Healthcare website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2021