Hoe ontwikkelen Nederlandse ziekenhuizen apps?

Wij interviewden Jan Jacobs, founder van SmartHealth over ehealth oplossingen. Jan vertelt ons meer over zorg apps en de ontwikkeling hiervan. Ook geeft Jan aan waar ziekenhuizen op moet letten bij het ontwikkelen van apps en wat de gevaren zijn.

Bekijk het interview

Transcript van het interview

Waar zijn jullie mee bezig op het gebied van eHealth?

Wat wij vandaag presenteren is de tussenstand van een onderzoek waarbij we geïnventariseerd hebben hoe Nederlandse ziekenhuizen apps ontwikkelen, apps van hoe ze het doen, wat het kost of ze het in huis laten doen met een automatiseerder waarvoor. Dat was eigenlijk onbekend, niemand hield dat bij.

Zijn er verrassende uitslagen van?

Ja, er zijn toch wel een paar verrassende uitkomsten. Ik vind de meest verrassende eigenlijk dat, wij hebben inmiddels apps van zo’n 60 ziekenhuizen gevonden en die worden door 49 softwarehuizen en ontwikkelaars gemaakt, dus, dat is een enorme versnippering hier. Iedereen doet in isolatie wat, er wordt niet veel van elkaar geleerd, lijkt het. Dat komt omdat ze geen informatie hebben.

Zou u daar voorstander van zijn dat het centraler geregeld is?

Ja, ik ben er nooit op zich voorstander…dat iemand het doet, zoals wij, in dit geval, ja, dat kan er misschien aan bijdragen. Ik denk niet dat de overheid dat centraal moet regelen of zo maar er zullen, het lijkt me goed dat als je bijvoorbeeld een app voor bewegwijzering ontwikkeld, dat niet 100 ziekenhuizen er deel van uitvinden maar dat ze op een plek kunnen kijken hoe iemand anders dat gedaan heeft, kijken wat ze daarvan kunnen leren.

Is er te weinig samenwerking in de zorg op het gebied van eHealth?

Ja.

En moet u daar wat aan doen dan?

Nee.

Wie zou daar wel iets moeten aan doen dan. Is daar zo een congres daar de oplossing voor?

Ik denk het wel. Ik denk, Nederland is een eigenwijs land, natuurlijk, net als in het onderwijs, iedereen doet zijn eigen ding en mag dat ook doen, dat wordt zo gefinancierd, dus ik denk dat het toch uiteindelijk uitkomt op dit soort events waar kennisuitwisseling is. Daar moet het van komen, niet van, zeg maar, de centrale landelijke stafafdeling app kennisuitwisselingen of zo.

En hoe verwacht u dan dat de toekomst er uit gaan zien van al die apps in de zorg?

Ik denk dat drie kwart van die apps er niet meer zal zijn. Er komt natuurlijk een schaalgrootte zoals je ook niet 50 telefoonmerken of smartphonemerken hebt. Hou die kleine apps op, er komt gewoon schaalgrootte met ook buitenlandse leveranciers erbij, denk ik wel.

Waar moeten we dan op letten? Wat zijn dan de gevaren?

Ja, waar moeten we dan op letten? Eigenlijk denk ik dat we daar niet zo heel veel moeten opletten, ik denk dat het alleen maar beter wordt omdat er ook al die kleine… vroeger had je 600 tekstverwerkers en die waren eigenlijk allemaal slechter dan Word en dan de tekstverwerker van Apple, dus, nee, het wordt beter.

Positief gelukkig.

Ja, ja, volgens mij wel. Dus, het enige, als ik nog even mag zeggen, het enige wat, denk ik, toch, ik zit ermee overtuigd, daar moeten we op letten, is dat buitenlandse aanwinst. Wij hebben natuurlijk een heel specifiek idee over privacy en hoe we met klanten omgaan en dat soort dingen en dat zou jammer zijn wanneer door gewoon standaardproducten uit het buitenland daar niet genoeg aandacht voor zou zijn.

69073-banner-1920x500v2

Mobile Healthcare Event

Mobile Healthcare is hét ontmoetingspunt voor meer dan 650 spelers uit de mhealth value chain. Het Mobile Healthcare event biedt u een overzicht van best-practices van eHealth implementaties, visies en strategieën en het brengt de belangrijkste spelers uit de mHealth value chain bij elkaar. Mis het niet!

Inschrijven

 

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobile Healthcare website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024