Ambitieus of realistisch: gegevensuitwisseling van patiëntinformatie in heel Europa

Gegevensuitwisseling van patiëntinformatie tussen zorgverleners is veelal beperkt tot regionale grenzen. Deze aanpak bleek beperkt tijdens de coronapandemie, toen veel patiënten niet bij de zorgverlener in hun regio terecht konden. De Europese Commissie wil door middel van het platform European Health Data Space (EHDS) elektronische gezondheidsgegevens inzichtelijk maken voor burgers. Zij delen deze data vervolgens met zorgprofessionals in heel Europa, als dit nodig is. De kwaliteit van zorg gaat hierdoor omhoog, waar je ook gaat.

Het doel van Europese gegevensuitwisseling van patiëntinformatie

De kwaliteit van zorg verbeteren voor zowel patiënt als arts is niet het enige doel van de Europese Commissie. Zij willen de patiëntinformatie ook gebruiken voor onderzoek, beleidsvorming en regelgeving, om zo de ontwikkeling van behandelingen, vaccins en hulpmiddelen te stimuleren. Strikte controle is hiervoor noodzakelijk, zodat onderzoekers, overheidsinstellingen en het bedrijfsleven enkel onder bepaalde voorwaarden toegang hebben tot de informatie.

Gegevensuitwisseling in Europa is een doorbraak, maar niet zonder kritiek

De voordelen van gegevensuitwisseling van patiëntinformatie zonder regionale grenzen zijn groot, zoals blijkt uit het blog: ‘De voordelen van landelijke gegevensuitwisseling voor zorgprofessional én patiënt’. Het verbetert dan ook de gezondheidzorg voor zowel arts als patiënt en leidt tot een doorbraak in de digitalisering van de gezondheidszorg in de EU. Het plan krijgt echter ook de nodige kritiek, met name over privacy. De Europese Commissie stelt dat het plan de EU-normen voor gegevensbescherming respecteert, burgers hebben namelijk zelf volledige controle over hun gegevens. Je kunt zelf informatie toevoegen, wijzigen en anderen toegang geven. De kritiek op het gebied van privacy is dus niet terecht, dankzij deze normen voor gegevensbescherming.

Een gemeenschappelijke norm van informatieverwerking

Privacy is dus geen probleem, aldus de Europese Commissie. Interoperabiliteit is echter wel een reëel obstakel voordat Europese gegevensuitwisseling van patiëntinformatie mogelijk is. De informatie, zoals dossiers, verslagen en beelden, moet volgens bepaalde normen worden genoteerd en verwerkt. Alleen dan interpreteren en gebruiken zorgprofessionals door heel Europa de informatie hetzelfde en is constante kwaliteit van zorg gegarandeerd. Hiervoor moet ieder land digitale autoriteiten aanstellen die ondersteuning bieden bij het delen van patiëntinformatie.

Kom naar het Mobile Healthcare congres

Wil jij meer weten over gegevensuitwisseling van patiëntinformatie in Europa? Meld je dan aan voor het Mobile Healthcare congres op 3 oktober 2022. Deskundige sprekers vertellen hier meer over de digitale transformatie van de zorg. Je wilt dit congres van SBO écht niet missen, dus schrijf je direct in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobile Healthcare website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024