E-health bewegingsmonitor app bij longaandoeningen

In aanloop naar het Mobile Healthcare congres interviewden wij SYSQA en Mansystems. Zij ontwikkelde in korte tijd een app die het ziekteverloop zowel voor arts als patiënt inzichtelijk maakt. SYSQA en Mansystems zijn beide partner van het Mobile Healthcare, het grootste BeNeLux congres over mhealth.

Bekijk het interview

Transcript van het interview

Wat we veel zagen bij patiënten met sarcoïdose of andere interstitiële longziekten, was dat zij veel hinder hadden van vermoeidheid en daarbij ook van verminderde conditie en spierkracht. Het is gebleken dat als je deze patiënten gaat trainen dat zij hun conditie en spierkracht kunnen verbeteren en veelal zag je ook hun vermoeidheid daarbij afnam. Dus dat is de reden dat wij deze patiënten graag willen meten. Hun conditie en hun spierkracht, en hun vermoeidheid. Om ze vervolgens goed te kunnen begeleiden in het trainingstraject. Wat wij voorheen veel deden: We kregen patiënten verwezen vanuit het hele land, vanwege onze expertise. Deze patiënten meten wij op het moment dat ze bij ons binnenkwamen. En vaak drie maanden later, na het volgen van een trainingstraject. Dit trainingstraject vond vaak plaats, elders. Omdat patiënten niet hier in dit verzorgingsgebied woonden. Daarbij verlies je vaak het contact bij deze patiënten. Je kan ze niet monitoren, gedurende die drie maanden. Je verliest dus het zicht.

Oplossing

Voordat we naar die oplossing toe gingen was natuurlijk wel even de vraag, wat is nou echt het probleem. Welk probleem moet er opgelost worden. En dat hebben we helemaal afgepeld. Op die manier zijn we er achter gekomen wat nou echt gemeten móet worden en wat eigenlijk niet nodig is. Door het zo klein te maken, hebben we ook heel doelgericht naar een oplossing kúnnen werken, met een partner die we hebben gevonden in Mansystems.

We zijn begonnen naar te kijken welk probleem willen jullie oplossen. En dat was eigenlijk tweeledig. Enerzijds wilden zij echt een keiharde meting doen op de op de waarde van de patiënten. Dus echt het daadwerkelijk meten van de patiënt. Maar anderzijds ook een stukje gevoelswaarde. Voelt de patiënt zich goed, ja of nee. Die twee dingen hebben wij gecombineerd. Dat betekent dat we enerzijds een finbit hebben uitgekozen voor het meten. Anderzijds hebben wij een mobiele app ontwikkelt die het stukje gevoelswaarde meet. Die twee hebben we gecombineerd. En gepresenteerd echt als toegevoegde waarde, voor de voor de longarts in dit geval.

Het Mendix platform

We zijn ook juist op zoek gegaan van: Probleem -de essentie- zo lean mogelijk. En met die lean kijk er op zijn we -we is dan SYSQA- op zoek gegaan van nou oké. Wie in de markt, kan en wil ons hierbij helpen om zeg maar die die hele lean oplossing eigenlijk te gaan gaan realiseren. Daarmee zijn we eigenlijk bij Mansystems terecht gekomen. Dus het is uiteindelijk een samenwerkingsverband geworden van ILD care, mansystems en SYSQA.

Het is eigenlijk een combinatie, het is mobile healthcare wat heel goed werkt, maar belangrijker misschien ook wel het platform wat we daarvoor gebruiken. Dat is het Mendix platform. Dat leent zich bij uitstek eigenlijk voor voor het koppelen van nieuwe technieken. Wat je ziet is dat we eigenlijk bestaande producten uit de markt pakken en die koppelen. En een eigenlijk een hele nieuwe setting, een hele nieuwe dimensie aan geven. En die laten werken voor in dit geval, IDL-care foundation.

blog-mansystems1Zorg op maat

Wat we nu vooral merken is dat je continu gegevens van de patiënten krijgt, ook al zie je ze niet in levende lijve. Dus je weet hoe actief ze zijn, welke intensiteit ze actief zijn. Je ziet ook wekelijks krijg je vragenlijst teruggestuurd, digitaal, hoe de vermoeidheid zich ontwikkelt en op basis daarvan kun jij je therapeutisch plan bijsturen waar mogelijk. Ik denk dat de patiënt meer zorg op maat krijgt, omdat je veel meer gevoel krijgt voor wat de patiënt ervaart. Je ziet nu ook veel beter hoe vermoeidheid een variabele is en geen constante. Ja, die ontwikkeling maakt gewoon dat je patiënten veel beter op maat kan kan bijsturen.

Wat je ziet is dat de samenwerking die we nu zijn aangegaan en de technologieën die we gebruiken dat dat is in opkomst. Maar het staat nog best wel in de kinderschoenen. Wat we eigenlijk willen laten zien, willen laten uitdragen, is wat je ermee kan doen. Hoe snel je het kan realiseren. En wat voor resultaten je ermee kan halen.

Mobile Healthcare event

Het voordeel van het laten zien wat we hebben gerealiseerd op het congres Mobile Healthcare is dat we wellicht andere partijen ook kunnen enthousiasmeren om ook dit soort ketens te gaan inzetten. En op te starten. Er is nog zoveel verbetering te realiseren, denk ik, in de zorg. Waar wij ook graag natuurlijk aan mee willen werken, en daarvoor zien we de beurs ook echt als springplank.

Het Mobile Healthcare Event is in Nederland één van de belangrijkste event op dit gebied. Op dit event zie je eigenlijk, wat de laatste stand van de techniek is. De aanbieders geven aan, welke applicaties ze hebben, ze vertellen over hun oplossingen. Ik denk ook, dat dat belangrijk is, als we het willen hebben over de verdere opschaling van deze technologie, want het gaat vaak om onbekend is onbemind. Hier zie je, wat er kan en dit is een belangrijke stimulans voor het verder uitrollen van mobiele toepassingen in de zorg.

banner mobile healthcare blog

Mobile Healthcare

Mobile Healthcare is hét ontmoetingspunt voor meer dan 650 spelers uit de mhealth value chain. Op het congres vertelt Mansystems meer over hun nieuwste E-health ‘bewegingsmonitor app. Mis het niet!

Aanmelden
Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobile Healthcare website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024