De positieve bijdrage van IoT in de zorg

Tijdens Prinsjesdag 2016 waren de zorgkosten weer een belangrijk agendapunt in de miljoenennota. Door de toenemende vergrijzing en de groeiende zorgkosten nemen de zorgen bij zowel de zorgverzekeraars als de Nederlandse bevolking toe. Blijft de Nederlandse zorg straks nog wel voor iedereen toegankelijk? Gaan bezuinigingen niet ten koste van de kwaliteit van behandelen? Dit zijn belangrijke vragen die de hedendaagse zorg bezig houdt.

Zorg op afstand

Het Internet of Things (IoT) kan een belangrijk antwoord zijn op deze vragen. Het IoT omvat het verbinden van hedendaagse objecten aan het internet. Dit maakt het mogelijk dat objecten met mensen of andere objecten communiceren. Een mogelijke toepassing van IOT in de zorg is om op afstand continue patiëntdata te verzamelen. Denk hier bijvoorbeeld aan het monitoren van hartslag, bloedsuikerspiegel, lichaamstemperatuur of hersenactiviteit via wearables als een Smartwatch. Door middel van dataverzameling over de medische toestand, de omgeving of het levenspatroon van de patiënt wordt het voor zorgprofessionals gemakkelijker om zelfzorg aan te bieden. Zo kunnen zij op afstand betrokken blijven bij de patiënt. Dit kan bijvoorbeeld met een app die advies geeft over inname van medicatie of specifieke voeding.

Preventief handelen

Het IoT is een fundament voor veranderingen van de gezondheidszorg. Het kan een sterke bijdrage leveren in het versterken van kwaliteit van leven van patiënten door patiëntgerichte zorg te bieden. Door de mogelijkheden van monitoren in de patiënt zijn thuisomgeving biedt dit minder afhankelijkheid en kunnen ze meer controle krijgen over hun leven. Door het continue meten van data kan er preventief gehandeld worden bij patiënten met chronische ziekten. Met apparatuur voor zelfbeoordeling heeft de patiënt meer controle en door het delen van de gegevens naar de zorgverleners kan er wanneer nodig tijdige behandeling plaats vinden. IoT in de zorg speelt een belangrijke rol in het verhogen van de kwaliteit van leven voor de patiënt maar kan ook zorgen voor een efficiënter zorgstelsel.

Uitdagingen

Het IoT kan een positieve bijdrage leveren aan het zorgstelsel in Nederland. Echter zijn er wel uitdagingen waar rekening mee gehouden moet worden. Om echt te kunnen profiteren van schaalvoordelen en dus kostenbesparingen in de zorg zal er aandacht moeten zijn voor de interoperabiliteit tussen IoT applicaties en de huidige systemen in de zorg. Door de vele beschikbare technologieën binnen het IoT paradigma zal er een focus moeten worden gelegd op de comptabiliteit tussen processen en IT systemen. Daarnaast is data beveiliging een belangrijk onderwerp omdat de datastromen vaak gerelateerd zijn aan persoonsgegevens. Omdat werken met patiëntgegevens een gevoelige aangelegenheid is moeten deze gegevens beschermd worden voor onbevoegde partijen om de privacy van de patiënt te waarborgen.

Daarnaast moet een zorgprofessional erop kunnen vertrouwen dat de gegevens die hij ontvangt accuraat zijn, daarom moet de betrouwbaarheid van de datastromen moet dus ook gewaarborgd worden.

Het IoT biedt veel kansen voor het optimaliseren van de zorg in Nederland en de vooruitzichten zijn veelbelovend. Echter om de volledige kansen van het IoT te benutten moet er rekening gehouden worden met belangrijke randzaken als interoperabiliteit, privacy waarborging en databetrouwbaarheid. Daarom zullen deze toepassingen en ontwikkelingen over IoT in de zorg uitgebreid aan bod komen tijdens het Mobile-Healtcare event op 6 oktober.

Door: Koen van Antwerpen


banner mobile healthcare blog

Mobile Healthcare

Mobile Healthcare is hét ontmoetingspunt voor meer dan 650 spelers uit de mhealth value chain. Mis het niet! Benieuwd naar het volledige programma?

Bekijk het volledige programma
Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobile Healthcare website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2020