Data verzamelen ten behoeve van onderzoek naar COVID-19

Afgelopen vrijdag, 3 april, heeft het Leids Universitair Medisch Centrum een app gelanceerd waarmee data wordt verzameld ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek naar COVID-19. Naast de diverse Corona checkers en de veel besproken maar niet toegestane Corona tracers is er nu een Corona tracker: COVID Radar. Het LUMC verzamelt met de COVID Radar gegevens over klachten en het gedrag van de app gebruikers. Hiermee wil het LUMC een beter beeld krijgen van hoe de epidemie met het coronavirus (COVID-19) zich ontwikkelt. Professor Mattijs Numans heeft, tijdens het Mobile Healthcare Innovation Cafe Corona update, de LUMC COVID Radar app nader toegelicht.

Het belang van deelname

In Nederland wordt tot nu toe beperkt getest of mensen het coronavirus hebben of niet. Iemand wordt alleen getest als hij/zij symptomen heeft, is opgenomen in het ziekenhuis, tot een kwetsbare doelgroep behoort, of zelf in de gezondheidszorg werkzaam is. Hierdoor weten ze tot nu toe nog niet precies hoeveel mensen in Nederland besmet zijn met het virus. Door van zoveel mogelijk mensen in Nederland wel gegevens over klachten te verzamelen, kunnen ze onderzoeken hoeveel mensen het coronavirus hebben (gehad) en waar zij in Nederland verblijven.

Met deze gegevens proberen ze te voorspellen wie een groot risico loopt en wie minder en wat de te verwachten zorgvraag zal zijn: hoeveel coronapatiënten verwachten ze waar en wanneer? De bijdrage aan dit onderzoek door zoveel mogelijk inwoners van Nederland is erg belangrijk om tot populatiegerichte advisering te komen en de behoefte aan zorg te kunnen voorspellen.

Privacy

Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld. Deze gegevens worden veilig opgeslagen in Nederland en voor een periode van maximaal 5 jaar bewaard. De informatie wordt gebruikt voor onderzoek door medische overheidsinstanties en academische onderzoekscentra. Een gebruiker van deze app kan gebruik maken van de rechten van de Algemene Verordening Gegevensbescherming door een e-mail te sturen naar het contactadres genoemd in de colofon van de app.

Wil jij je gegevens delen? Download de app op je telefoon.

https://apps.apple.com/us/app/covid-radar/id1504947356?ls=1

https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.lumc.covidradar&hl=en

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobile Healthcare website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2021