6 hoogtepunten van Mobile Healthcare 2016

Op 6 oktober vond de 5e editie van het Mobile Healthcare event plaats. Op dit jaarlijkse event worden de meest innoverende ontwikkelingen gepresenteerd op het gebied van eHealth. Het was een inspirerende dag voor zowel zorgprofessionals als professionals op technologisch gebied. De 6 hoogtepunten voor u op een rij.

1.       Meer dan techniek – eHealth monitor

De eHealth monitor is een doorlopend onderzoek waarin Nictiz en NIVEL jaarlijks de stand van zaken op het gebied van eHealth in Nederland in kaart brengen. Het rapport laat zien dat de inzet van eHealth meer is dan het invoeren van een nieuwe techniek. Het vraagt om maatschappelijke innovatie waarbij menselijke, organisatorische en omgevingsaspecten ook van groot belang zijn. Hier moet dus meer aandacht voor komen. Tijdens het Mobile Healthcare event werd de eHealth monitor overhandigd aan Secretaris-Generaal Erik Gerritsen.

Download de eHealth-monitor-2016

2.       De elektronische pil

pilRichard van Hooijdonk keek met ons naar de toekomst van de zorg waarbij verandering de enige constante factor is. De kosten van de gezondheidzorg zullen stijgen waardoor we nieuwe oplossingen nodig hebben; zoals een elektronische pil die 160 waardes in je lichaam meet. Pillen die kunnen waarschuwen bij het ontstaan van ernstige ziekten, zoals kanker. Nu al stelt Watson, de slimste medische computer ter wereld, vaker de goede diagnose dan menselijke artsen.

3.      It is all about data

Data krijgt een steeds belangrijker plaats in onze gezondheidszorg. Er komt namelijk een tsunami op ons af van data, maar wat kunnen en willen we bereiken met al die data? Tijdens Data Driven Healthcare (onderdeel Mobile Healthcare) werd duidelijk dat het belangrijk is dat de technici en de zorgprofessional samenwerken, klein beginnen en mooie toepassingen maken.

4.      FaceTalk kamers

Het Radboudumc excelleert bij het gebruik van digitale zorg. Arthur Govaert vertelde over de mobile health oplossingen voor zorgverleners en patiënten. Een van de positieve voorbeelden zijn de video-consulten, dit biedt verbetering in de beleving van de zorg van de patiënt. Het ziekenhuis heeft FaceTalk kamers waar in een rustige en stille kamer, een veilige omgeving, het videoconsult kan plaatsvinden.

5.      Learn how to surf

surfenJohn Mattison vergelijkt mobile health met een golf; een golf van nieuwe technologieën en meer data. Dit geeft ons een keuze: verdrinken door deze golf of ‘do we learn how to surf’. Een probleem dat we nu hebben is dat de big data wordt geanalyseerd door data scientists, met excellente statistische skills, maar die niet de oorsprong van de data kennen. Hierdoor resulteert de analyse niet altijd in iets wat van wezenlijk medisch belang is. Een oplossing hiervoor is dat van elke dataset een medisch expert op dat gebied de data mede moet interpreteren voor een analyse.

6.      Aanstomend talent vindt zijn weg

Met alle snelle technische ontwikkelingen in de zorg is het natuurlijk belangrijk dat we de koppeling tussen de medische kant en de ICT-toepassingen maximaal benutten. Vandaar dit jaar de mogelijkheid voor bedrijven die op dit gebied toonaangevend zijn om te speeddaten met eindejaars-studenten medische informatiekunde AMC-UVA. Op deze wijze wordt de belangrijke aansluiting tussen ICT en zorg maximaal gestimuleerd. Veel studenten en diverse organisaties maakten hier dankbaar gebruik van.

Door: Marla Zandvliet – 2e jaars geneeskunde student aan VUmc.

banner mobile healthcare blog

Mobile Healthcare 2018

Het uitverkochte Mobile Healthcare 2017 was een groot succes. Wilt u het congres in 2018 niet missen en als eerste op de hoogte zijn van programma updates?

Houd me op de hoogte

 

 

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobile Healthcare website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2020