“Over drie jaar is onze avatar klaar” – Josiane Boyne (MUMC)

Het aantal mensen met een chronische aandoening stijgt de komende jaren explosief. Als we niet snel met een oplossing komen, gaat het fout. Dan lopen de kosten schrikbarend op en kan gespecialiseerde zorg op topniveau niet meer gewaarborgd worden. MUMC sorteert voor op deze ontwikkeling. Over drie jaar, zegt Josiane Boyne, is hun avatar klaar.

Josiane Boyne, onderzoeker en coördinator Hartfalenzorg bij het Maastricht University Medical Center (MUMC), is ervan overtuigd: de zorg moet radicaal anders. “Het is een eenvoudig rekensommetje. Het aantal mensen met een chronische aandoening stijgt de komende decennia heel sterk. Dat leidt niet alleen tot een toename van de kosten, maar ook tot een nog nijpender tekort aan gespecialiseerde mensen. Kortom, we moeten het over een andere boeg gooien.”

Het MUMC heeft vooruitstrevende ideeën over de zorg, lezen we.

Boyne. “Wat ons betreft verandert de rol van de patiënt ingrijpend. Hij krijgt veel meer de regie over zijn gezondheid. De patiënten kunnen dat niet alleen, dus krijgen ze van ons een persoonlijke hulp aangereikt in de vorm van een avatar. Patiënten gaan zichzelf behandelen met behulp van kunstmatige intelligentie. Zaken zoals diagnostiek en het voorschrijven van medicatie behoren straks tot het takenpakket van een avatar. Patiënten zullen de polikliniek in het ziekenhuis alleen nog bezoeken als de mogelijkheden thuis niet langer toereikend zijn.”

Dat klinkt als toekomstmuziek…

“Snap ik. Tot voor kort leek dit verhaal misschien ook wat te ambitieus. We riepen het al voordat we ook maar enigszins zicht hadden op bekostiging van onze plannen. Maar de toekomst is dichterbij dan je denkt. We hebben onlangs een heel serieuze subsidie van INTERREG-NWE gekregen: met een budget van 7,4 M€ gaan we het product dat we voor ogen hebben ontwikkelen. Professor Brunner-La Rocca had het idee ontwikkeld en heeft samen met diverse marktpartijen een consortium opgericht met onder meer een bedrijf dat gespecialiseerd is in e-health en een bedrijf dat veel expertise heeft op het gebied van kunstmatige intelligentie. Wij, MUMC, zijn leading in dit verhaal.”

Wat is er bijzonder aan de oplossing die u voor ogen heeft?

“Veel e-health-oplossingen komen bovenop bestaande zorg. Dit betekent dat de gebruikelijke zorg niet verandert en e-health daaraan toegevoegd wordt. Dus is bij de bestaande e-health-toepassingen de zorgverlener nog altijd in de lead. Die moet de beslissing nemen als er een probleem is. Wij willen de professional er tussenuit halen, voor zover dat mogelijk en veilig is. We willen naar een systeem dat data verzamelt, vergelijkt en interpreteert. Denk aan de antwoorden van patiënten op een vragenlijst, meetgegevens zoals het gewicht en de bloeddruk, aangevuld met labwaarden. Daaruit volgt een advies aan de patiënt.”

Is dat niet gevaarlijk of eng?

“Volgens ons niet. De adviezen volgen de richtlijnen en worden in het begin nauwkeurig bewaakt. Het advies zal daarom waarschijnlijk niet afwijken van het advies van zorgverleners. Op deze manier halen we taken die geautomatiseerd kunnen worden weg bij de zorgverlener, die daardoor meer tijd heeft om zich te richten op de patiënten met een hoge mate aan complexe problemen.”

Hoeveel tijd hebt u nodig om de avatar te ontwikkelen?

“Ruim drie jaar. Daar hoef ik niet lang over na te denken; we weten dat vrij nauwkeurig. Dat komt omdat we al lang met dit project bezig zijn. We hebben heel heldere ideeën over hoe het eruit moet komen te zien en hoe het moet werken. Het enige wat we nog niet hadden, was de financiering. Die is nu – gelukkig – ook rond. Eind 2021 willen we de avatar hebben uitgeprobeerd op ongeveer zeshonderd patiënten. Dan is de pilot afgesloten en kunnen we het verder implementeren. Het lijkt vooruitstrevend – en dat is het ook. En dat is ook nodig, want gezien de snelheid waarmee de techniek en ICT zich ontwikkelen, zouden we worden ingehaald door de tijd.”

Prof. dr. Hans-Peter Brunner-La Rocca zal over de avatar die MUMC ontwikkelt spreken op het Mobile Healthcare Event (8 november 2018, Media Plaza Utrecht).

Bekijk de video van de NOS over dit item:

Bron: NOS.nl

[alert_box title=”Mobile Healthcare 2018″ button_text=”Aanmelden” button_link=”https://www.mobilehealthcare.nl/aanmelden/” icon=”e608″] Mobile Healthcare vindt dit jaar plaats op
8 november 2018! Het ontmoetingspunt voor 1000+ zorgprofessionals en 90 (inter)nationale topsprekers. Nu al 500 aanmeldingen, in 2017 uitverkocht. Voorkom teleurstellingen en meld u direct gratis aan! [/alert_box]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobile Healthcare website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024